بررسی تطبیقی معنای زندگی در اندیشة‌ سارتر و نیگل

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی کارشناسی ارشد، دانشگاه بین‌المللی امام خمینی(ره)، قزوین، ایران

2 گروه فلسفه، دانشگاه بین‌المللی امام خمینی(ره)

چکیده

معنای زندگی پرسشی کاربردی است که با متن زندگی انسان سروکار دارد و در چارچوب فلسفه‌های تحلیلی و قاره‌ای نمودار شده است. در این نوشتار، به بررسی دیدگاه‌های تامس نیگل و ژان پل سارتر در این مورد خواهیم پرداخت. در بررسی نیگل، به ارزشمندی زندگی بر خواهیم خورد و البته اینکه برای او مرگ همواره شرّ خواهد بود. در مورد معنادار بودن زندگی، نیگل دو دیدگاه پیش می‌کشد. در دیدگاه نخست، که بیرونی و عینی است، زندگی بی‌ارزش و ناچیز و در دیدگاه دوم، که ذهنی و درونی است، زندگی سراسر ارزشمند است. در برخورد این دو دیدگاه با یک‌دیگر است که انسان دچار احساس «اَبزُرد» می‌شود؛ احساسی که برای کنار زدن آن راهی نیست، اما می‌شود رندانه با آن رودررو شد تا در عمل به زندگی ادامه داد. اما از دیدگاه سارتر معنا، ارزش، یا اصول اخلاقی بیرون از ما وجود ندارد. همین‌گونه، انسان سرشتی مشخص نیز ندارد. اما انسان از آزادی کامل برخوردار است تا با ساختن هویتی برای خویش دست به آفرینش معنا و ارزش و اخلاق برای خود بزند و با این آفرینشگری زندگی خود را معنادار سازد. این نوشتار بر آن است تا به ارزیابی تطبیقی دیدگاه‌های پیش‌گفته در سارتر و نیگل بپردازد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


سارتر، ژان پل (1399). اگزیستانسیالیسم و اصالت بشر. ترجمة مصطفی رحیمی. نیلوفر.
لوری، یووال (1403). سفر فلسفی؛ در جست‌وجوی معنای زندگی. ترجمة سعید عابدی. ققنوس.
متیوز، اریک (1391). فلسفة فرانسه در قرن بیستم. ترجمة محسن حکیمی. ققنوس.
نیگل، تامس (1400). در پی معنا. ترجمة سعید ناجی و مهدی معین‌زاده. هرمس.
ـــــــــــ (1401). پرسش‌های کشنده. ترجمة مصطفی ملکیان و جواد حیدری. نگاه معاصر.
هنفلینگ، اسوالد (1400). در جست‌وجوی معنا؛ چگونه زندگی کنیم. ترجمة امیرحسین خداپرست و غزاله حجتی. کرگدن.
Baggini, J. (2004). What’s It All About? Philosophy And The Meaning Of Life. Oxford University Press.
Detmer, D. (1988). Freedom as A Value: A Critique of The Ethical Theory of Jean-Paul Sartre. Open Court.
Hanfling, O. (2021). The Quest for Meaning. translated by Amirhossein Khodaparast and Ghazaleh Hojati. Kargadan. (in Persian)
Landau, I. (2012). Foundationless Freedom and Meaninglessness of Life in Sartre’s Being and Nothingness. Sartre Studies International, 18(1), 1–8. doi:10.3167/ssi.2012.180101.
Linthoingambi, I. (2023). Nagel and Sartre on Luck and Moral Responsibility. In A. Thoibisana (Ed.), Gauhati University Journal of Philosophy (Vol. 8, pp. 28-41). Gauhati University.
Matthews, E. (2012). Twentieth Century French Philosophy. translated by Mohsen Hakimi. Qoqnous. (in Persian)
Nagel, T. (1986). The View from nowhere. Oxford University Press.
-----------. (2019). What does it all mean: a very short introduction to philosophy. translated by Saied Naji and Mahdi Moeinzadeh. Hermes. (in Persian)
-----------. (2022). Mortal Questions. translated by Javad Heydari and Mostafa Malekian. Negah Moaser. (in Persian)
-----------. (2023). Analytic Philosophy and Human Life. Oxford University Press.
Reynolds, J. (2022). Jean-Paul Sartre. The Stanford Encyclopedia of Philosophy. https://plato.stanford.edu/entries/sartre/
Sartre, J.P. (2020). Existentialism is a Humanism. translated by Mostafa Rahimi. Niloufar. (in Persian)
Singer, I. (2010). Meaning In Life: The Creation Of Value. The MIT Press.
Solomon, R. C. (2000). No Excuses: Existentialism And The Meaning Of Life. The Teaching Company.
Wolf, S. (2010). Meaning In Life; And Why It Matter. Pinceton University Press.
Yuval, L. (2024). A Philosophical Journey, Tracking the Meaning of Life.translated by Saeed Abedi. Qoqnous. (in Persian)
 ‌